Evine yeni mobilya alan herkes yeni mobilyaların etrafa yaydığı kokuya aşinadır. Yeni bir mobilya satın alındığında belki günler belki de haftalarca kalan mobilya kokusuna maruz kalabiliyoruz. Bu koku zehirli olmasa da bazıları için oldukça bunaltıcı olabilir. Peki, yeni mobilya neden kokar ve yeni mobilya kokusu nasıl giderilir?
Yeni mobilyaların ilk açıldığında bir süre kokmasına üretimi sırasında kullanılan malzemeler ve maddeler neden olabiliyor. Örneğin ahşaptan üretilen bir mobilyanın doğal bir ahşap kokusu vardır. Bazıları bu kokuyu sever bazıları ise sevmez ve bunaltıcı bulur.
Mobilya üretiminde dekoratif bir görünüm kazandırabilmek için kullanılan vernikler ve boyalar; mobilya parçalarını birleştirmek için kullanılan yapıştırıcılar veya imalat sırasında kullanılan diğer kimyasallar; yeni mobilya kokusuna neden olabilir.
Mobilya kokusunun bir an önce ortamdan uzaklaşması için çeşitli karışımlar ile mobilya koku giderici ürünler hazırlanabiliyor. Koltuk takımı kumaşından kaynaklanan bir koku varsa kumaş temizleyici spreylerden yararlanılabiliyor. Ardından mobilyanın bulunduğu odayı havalandırılarak kumaş kokusundan kurtulabilirsiniz.
Sunta veya ahşap gibi malzemelerden üretilen mobilyalarda vernik gibi koruyucu maddelerin kokuları yer etmiş olabiliyor. Ahşap mobilya kokusunun giderilebilmesi için yeni mobilyanın bulunduğu odanın havalandırılması tavsiye edilmektedir.
Kokuyu hapsederek ortamdan uzaklaşmasını sağlayacak doğal mobilya koku giderici karışımlardan da yararlanılabilir. Bunlara örnek verecek olursak:
Karbonatın içeriğindeki alkalik özellik nedeniyle temas ettiği ortamdaki kötü kokuya neden olan asidik ile reaksiyona girerek kokuyu adeta içine hapseder. Ahşap mobilyaların içerisine karbonat serperek gece boyunca bekletmek yeterli olacaktır. Ardından karbonat ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
Eşit oranlarda beyaz sirke ve su karışımı içerisinde nemlendirilen bir bez ile kumaş veya ahşap malzemenin kendisi silinebilir. İsterseniz bu karışımı sprey şişesi yardımıyla kumaşa veya ahşaba uygulayabilirsiniz. Ardından bir bez ile kurulanmalıdır.
Ekmek bayatladıkça organizmasında değişime uğrar ve böylece koku emme gücü artar. Yeni mobilya kokusunu gidermek için mobilyaların içerisine bayat ekmek bırakılabilir. Örneğin; bayat ekmek, televizyon ünitesinin çekmecelerine veya kanepelerin altına yerleştirilebilir.
Yeni mobilya kokusundan kurtulmanın en etkili çözümü elbette evinizi her gün havalandırmaktan geçiyor. Mobilyaların bulunduğu odanın penceresini gün içerisinde birkaç saat açarak havalanmasını sağlamalısınız. Hava değişimi sayesinde mobilya kokusu kısa süre içerisinde ortadan kaybolacaktır.
Bazı mobilyaların üretiminde kullanılan maddeler veya malzemeler gaz salınımı adı verilen bir kokuya neden olabiliyor. Böyle bir nedenden dolayı ortama salınan koku bazılarında baş ağrısına neden olabilir. Astım hastalarını rahatsız edebilir. Özellikle suntadan yapılmış mobilyalarda sıklıkla görülebilen gaz salınımı nedeniyle masif ahşaptan üretilen mobilyaların tercih edilmesi önerilmektedir.
Suntalam veya mdf lam gibi mobilyalarda koku hissedilmeyecek kadar azdır ve kısa sürede ortadan kaybolur. Ancak lake boya kullanılan bir mobilyada koku olması muhtemeldir. Bu mobilya kokusu değil boyanın kokusudur. Yakın zamanda üretilen mobilyalar boyandığında aslında kurudur ancak aynı zamanda taze de olduğundan bir müddet ortama koku yayabilir.
Yeni mobilyaların kokusunun odanın veya evin havalandırılmasıyla birlikte birkaç gün veya bir hafta içerisinde ortadan kaybolması muhtemeldir. Yeni mobilya koku giderici spreyler veya evde hazırlanabilen mobilya koku giderici karışımlar ile mobilyaları silerek bu süreci biraz daha hızlandırmak mümkündür.
Paketinden ilk çıkarıldığında mobilyalardan hafif bir koku yayılabilir. Bu koku genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Kısa süre içerisinde üretilen mobilyalarda kullanılan ahşap malzemeler halen tam olarak kurumadığında da yeni mobilya kokusu olabiliyor. Ahşap kokusunun ortamdan uzaklaşması biraz daha uzun sürebilir. Bu kokunun doğal olmasından dolayı bebeğe zararı olduğu düşünülmemektedir.
Yeni mobilya kokusu nadiren de olsa bebeğin solunumunu etkileyebilir. Bu nedenle bebek mobilyaları hangi malzemeden üretilirse üretilsin en az 15 gün öncesinde kurulduktan ve havalandırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Bu süreçte mobilyalar havalandırılmalı ve ortamın temiz hava ile kaplanması sağlanmalıdır.
Bebek için beşik gibi mobilya seçimi yaparken boya yerine vernik kullanılmış ve ahşap veya masif ahşap gibi doğal ağaçtan üretilmiş mobilyaların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.