1950-1980 yılları arasında trend olmuş dekorasyon ürünlerinin günümüzde kullanılması retro tarzın en önemli yansıtıcısıdır. Bu yıllar arasında kullanılan ürünler günümüzde ev dekorasyonu için tercih edildiğinde farklı bir görüntü elde edilir.
Retrospektif kelimesi retro sözcüğünden türemiştir. Nostaljik nesneler için kullanılabilen bu kavram geçmişe dönük anlamını ifade eder. Geçmişte kullanılmış olan ya da geçmiş ögeleri içinde barındıran nesneler retro olarak adlandırılır.
Retro ürünler geçmişte çok talep gören ve günümüzde yeniden üretilip dolaşıma sokulan ürünler de olabilir. Geçmişte üretilen ürünlerin sonlanması çok çeşitli sebeplerle olurken azalan talep, üretimin yetersiz kalışı, ekonomik nedenler ya da teknolojik gelişmelere uyum sağlayamamak geçmişte üretilen ürünlerin sonlanması ile sonuçlanmıştır.
Günümüzde ise geçmişe duyulan özlemin bir yansıması olarak retro ürünlere olan ilgide artış yaşandığı görülmektedir. Geleceğin yaratacağı belirsizlik durumu insanda endişe ve korku duygusunu tetikler.
Oysa geçmiş bilinendir. Bilinen geçmiş ise her zaman özlemle yad edilendir. Özlemle anılan geçmişe duyulan ilgi ise insanların nostaljik ürünleri tercih etmesinde en önemli psikolojik nedenler arasında yer alır.
Geçmişte kullanılan ürünlerin yeniden dolaşıma sokulması ve dekorasyonda tercih edilmesi farklı tarzların oluşmasında etkendir. 1950’li yıllarda kullanılmış ürünlerden elde edilen ve ortaya çıkan bu tarz ise retro olarak adlandırılır. Bu stilde eskiye özlem öne çıkarken geçmişin tüm yansımaları da hissedilir. Retro stilde her rengin ayrı bir yeri vardır. Hemen hemen tüm renkler bu tarz bir dekorasyonda kendisine anlamlı bir yer bulabilir.
Ev dekorasyonu yapılacağı zaman öncelikle alanın ölçülerinin göz önüne alınması gerekir. Küçük bir yaşam alanında büyük boyutlu eşyalar kullanılması yanlış bir seçim olacaktır.
Büyük bir alanda ise küçük eşyaların tercih edilmesi anlamsız boşlukların ortaya çıkmasına yol açacağından yaşam alanlarındaki tüm alanların bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Bunun için de dekorasyon önerilerine göz atılması uygun olur.
Retro dekorasyon sayesinde geçmişin izleri takip edilebilir. Ev dekorasyonu sırasında çok sayıda parça kullanılarak retro stil yakalayabilmek mümkündür. Dekorasyon sırasında tercih edilecek mobilyaların geçmişin ruhunu yansıttığından emin olunması gerekir.
Retro dekorasyonda en sık kullanılan malzemelerden biri ahşap ürünlerdir. Ahşap detaylara sahip mobilya parçaları bu tür bir stilin en önemli destekleyici unsurları arasında yer alır.
Salon ya da oturma odası için kullanılacak koltuk modelleri seçilirken retro stili en iyi yansıtabilecek modellere yönelmek uygun olur. Deri koltukların yanı sıra kumaş kaplı koltuklar da bu stilde kullanılabilmektedir.
Retro mobilyalarda konsol ya da vitrin gibi seçenekler kullanılacağı zaman kabartma oldukça önemlidir. Bu sebeple mobilyalar üzerinde yer verilecek kabartma desenleri de tarzı destekleyicidir.
Yemek masasında masa ayaklarında kabartmalar kullanılabilir. Retro tarzda renklerin yanı sıra motiflerin kullanımı da oldukça dikkat çekici bir ayrıntıdır. Tek renk koltuk takımı kullanılacağı zaman motifli kırlentlerden yararlanılması mekana hareket katar ve retro dekorasyonu destekler.
Duvarlar da bu tür dekorasyon tarzlarında hareketli olması gereken alanlardır. Canlı renk boya seçimleri sayesinde istenilen koşullar yaratılabilir. Motifli duvar kağıtları da iyi bir tercih olur.
Motifli duvar kağıdı seçerken çiçek desenlerinin tercih edilmesi de ortamda güzel bir atmosfer yakalanmasına yardımcıdır. Odada koltuklar düz renk ise ve yeterince sadelik varsa perdelerde motif kullanılarak da hareket yaratılabilir.
Salonda retro stil için aydınlatma gereçleri de seçilirken dikkat edilecek ayrıntılar vardır. Eskitme görünümlü apliklerin bu konuda dekorasyona katkısı oldukça fazladır.
Retro tarzla uyumlu seramik seçimleri sayesinde de banyo veya mutfaklarda istenilen atmosfer yakalanabilir. Kullanılacak aksesuarların da bu açıdan önemi vardır.
Mutfak dolaplarında seçilecek renkler ya da banyo aksesuarlarının retro tarzı yansıtması sayesinde yalnızca salon ve oturma odasında değil evin tamamında bir bütünlük elde edilebilir. Bunun yanı sıra retro stil yansıtılmak istendiğinde tek bir noktaya bakışları yönelterek de mekanda bu tarzı yakalamak mümkündür.
Bunun için koltuk üzerinde kullanılabilecek retro stilde kırlentler, perdelerde retro desenler ya da duvar boyasında retro renklere yönelmek de tek başına yeterli olabilecek bir yaklaşımdır.
İnsanlar çoğu zaman geçmişe büyük bir özlem duyar. Bu özlem duygusu ise dekorasyon sırasında kullanılacak ürünlerin şekillenmesine katkı sağlar. Moda akımları giysiden mobilyaya, aksesuarlara ya da müziğe kadar insan yaşamında önemli bir yer kaplar. Retro mobilya tarzı da insanın geçmişe olan özleminin bir uzantısı olurken onunla bağ kurmasına yardımcıdır.
Geçmiş yılların güzellikleri yakalanmak istendiğinde o yıllarda kullanılan ürünlere olan ilgide de bir artış yaşandığı görülür. Retro mobilyaların bu açıdan güçlü bir pazar payına sahip olması insanın geçmişine duyduğu özlemin bir sonucudur.
Dünya genelinde nostalji kavramı birçok alanda kendisine karşılık bulmaktadır. Kıyafetlerden, mobilyalara, aksesuarlardan kişisel eşyalara kadar retro ürünlere yüksek oranda ilgi duyulduğu görülür.
Günümüzdeki mobilya tasarımlarında öne çıkan post-modern çizgiler nostaljik mobilyalardan daha yalın ve sert çizgilere sahiptir. Bu tarz mobilyalar günün yaşam koşulları ile uyumlu olmakla beraber çoğu insan retro mobilya stillerine büyük bir ilgi duyar.
Bu ilginin temelinde ise retro mobilyaların geçmiş zamanla olan bağı ve zamanla ilişkisi yatar. Zamanla ilişki kuran nesnelerin insanda yaşanmışlık duygusu yaratması kaçınılmazdır.
Müzikten giyime, mobilyadan aksesuarlara kadar retro tarz her alanda karşılaşılabilecek bir stildir. Retro ürünler sayesinde tüketicilerin eşyalar ile duygusal bir bağ kurması da kolaylaşır.
Eski mobilyaların günümüzde yeniden yorumlandığı görülürken yeni malzemeler kullanılan bu tür eşyaların daha düz hatlara sahip olduğu görülür Artdeco mobilya tarzı 1950’li yıllara damga vuran eşyalar arasında yer alırken günümüzde retro stili en iyi yansıtanlar arasında yer almaktadır.
Retro dekorasyonda renkler kombinleneceği zaman canlı renklerin yaratacağı hareket ve enerji hissi doğrudan yakalanabilir. Buna ilaveten pastel dokunuşlarla da retro stil güzel bir şekilde yansıtılabilir. Bunun için seçilecek renklerin de önemi oldukça fazladır.
Dekorasyon yaparken mekana anlam ve derinlik katmak için bazı dokunuşlara ihtiyaç olur. Orijinal bir görüntü elde edileceği zaman retro bir eşyanın yanında modern stilde bir başka eşya eklenebilir. Bu sayede bu gün ve yarının bir arada kullanılabileceği de gösterilmiş olur.
Retro stil odada tek bir köşede ya da bir noktada da yansıtılabilir. Retro tarzın tüm mekana yayılmasına gerek olmayacağı gibi belirli bir alanın bu tarzı yansıtması da aynı etkiyi verebilecektir. Bunun için yapılması gereken doğru objeleri ya da eşyaları seçmektir.
Örneğin halılar bunun için güzel bir örnek olabilir. Retro tarzı yansıtan bir halı odada tamamen havanın değişmesine yardımcı olur. Aynı şekilde koltuklarda kullanılacak olan kırlentler sayesinde odak noktası koltuklara çekilebilir.
Perdeler de mekanın en önemli unsurları arasındadır. Retro stilde bir perde kullanımı ile odanın tüm havası baştan sona yeniden şekillendirilebilir. Duvar boyaları seçilirken de dönemi yansıtan renkler tercih edilebilir.
Koltuklarla kontrast teşkil eden bir duvar rengi retro stili yansıtabilecek tonlar arasından seçildiğinde mekanın havası değişir. Duvar kağıdı seçimi yapılırken de çiçek desenlerine yönelmek ya da geometrik desenleri tercih etmek farklı bir bakış açısı yakalanmasına yardımcıdır.
Retro stil tercih edildiğinde dikkate alınması gerekenler arasında ise malzemelerin uzun yıllar kullanıma uygun olması gelir. Bu sayede kaliteli bir görüntünün yakalanması sağlanabilir.
Ürünün diğer parçalarla uyumlu olması koltukların modüler yapıda tercih edilmesi de yeni dekorasyon fikirleri karşısında uyum sağlamayı kolaylaştıracaktır. Koltuk seçimi yapılırken özelleştirilebilir seçenekleri tercih edilmesi yarar sağlar. Bu sayede mekana anlam katılabilir ve bir karakter ortaya çıkarılabilir.