Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
01.10.2021

MDF ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?

ir ev için mobilya tasarımı seçerken birçok farklı malzeme türü ile karşılaşılır. Ev dekorasyonunda kullanılan en önemli malzemelerden biri şüphesiz masif ahşaptır. Ancak bu malzemenin en büyük dezavantajı pahalı olmasıdır. Daha ucuz malzeme ile maliyeti düşürmeyi amaçlayan mobilya üreticileri, ev dekorasyonunda masif ahşaba alternatif olarak MFD ve sunta malzemesi kullanmaktadır. Peki, bu malzemeler hangi durumlarda kullanılır ve MDF ve sunta arasındaki farkı nasıl ayırt edebilirsiniz?

MDF Nedir?

Ahşap liflerinin yüksek sıcaklık ve basınç altında reçine ile birbirine yapıştırılmasıyla elde edilen bir ahşap ürünüdür. Liflerden oluşması nedeniyle görünür ahşap damarı yoktur. Pürüzsüz yüzeye sahip MDF levhanın boyanması ve kesmesi zahmetsizdir. Ayrıca güçlü ve yoğun malzemeye sahip olması MDF levhayı ev tasarımları için mükemmel bir seçim haline getirir. Normal şartlarda MDF suya dayanıklı bir malzeme değildir ancak malzemeyle tasarlanan ürünler işlemden geçerek neme hatta ısıya karşı daha dayanıklı hale getirilebilir.

MDF, dönüştürüleceği ürünün yapısal bütünlüğüne uyum sağlar ve ekolojik olarak da uyumlu yani çevre dostudur. Kolay şekillendirilebiliyor olması çok yönlü kullanılabilmesini sağlamıştır. Herhangi bir hasara neden olmadan delinebilir veya kesilebilir.

MDF’nin Dezavantajları Nelerdir?

MDF (Orta Yoğunlukta Levha), ahşap parçacıklarından üretilen bir üründür ancak ahşaptan daha güçlü değildir. Strese maruz kaldığında bölünebilir veya çatlayabilir. Suyu ahşaptan daha hızlı emebilir. Bu yüzden şişmeye ve hasara neden olabilir.

Sunta Nedir?

Odun talaşının sentetik reçine ile birleştirilmesi ve preslenmesiyle elde edilir. Çevre dostu bir üründür. MDF’den daha büyük lif parçacıkları kullanılarak üretildiğinden suntanın ahşap damarları vardır ancak masif ahşap gibi doğal kusurları yoktur. Kolaylıkla kesilebilir, boyanabilir, yapıştırılabilir ve delinebilir. Ancak delme işleminde belirli bir düzeyde çatlama riski taşır. Kırılmaya veya ufalanmaya meyilli bir malzeme olduğundan şekillendirmek zordur.

Yonga levhalar ses geçirmez özelliklere sahiptir. Hafiftir ve kolaylıkla taşınabilir. MDF ile kıyaslandığında çivi ve vidaları daha iyi tutabilir. Temizleme ve bakımı kolaydır. Pürüzsüz ve düz yüzeyi gerektiğinde kolay yapışmasını sağlar.

Suntanın Dezavantajları Nelerdir?

Suntalar, MDF gibi diğer malzeme türlerine kıyasla yeterince güçlü değildir. Yani yonga levhaların dayanıklılığı nispeten daha düşüktür. Kolayca zarar görebileceği için dikkatli kullanılmalıdır. Neme karşı direnci düşüktür.

MDF ile Sunta Arasındaki Farklar

MDF ile sunta benzer şekillerde üretilen malzemeler olsalar da üretim aşamasından kullanım yerlerine kadar farklılıkları da beraberinde getiriyor. Örneğin; ağaç liflerinden üretilen MDF’nin, talaşla üretilen suntanın aksine daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür.

Sunta MDF’ye kıyasla daha hafiftir. Sunta daha çabuk kırılabilirken, MDF kolay kırılmaz. Ayrıca sunta mobilyanın bir kez kurulduktan sonra sökülüp yeniden kullanılması zordur. Çünkü sunta darbelere karşı dayanıklı değildir ve dağılabilir. MDF ise uzun yıllar dayanıklılığını sürdürebilir.

MDF renk seçenekleri sunta renk seçeneklerine göre daha zengindir. Akrilik boya ile sınırsız renk seçenekleri kullanılarak MDF boyama yapılabilir. Sunta ise akrilik boyayı iyi emmez ve genellikle hazır boyalar ile kullanılır. Kaplama yapılan suntalarda renk seçimi sınırlıdır.

Sunta neme ve suya dayanıklı değildir, maruz kaldığında genişler ve bükülür. Bu nedenle özellikle suyla temas edecek mobilyalarda daha çok MDF levhalar tercih etmelisiniz.

Suntanın MDF’ye göre avantajı ise vida tutma özelliğinin daha iyi olmasıdır. Bu özelliği sebebiyle çok sayıda vida kullanılarak monte edilen mobilyaların yapımında sunta tercih edilir. Sunta, bakımı ve temizliği kolay bir malzemedir.

Yatak odası mobilyası üretiminde her zaman MDF tercih edilir çünkü sunta ağır yükleri taşıyacak mukavemet ve kaliteye sahip bir malzeme değildir.

MDF, suntadan daha yüksek fiyatlıdır ancak işleme süreci göz önüne alındığında masif ahşaptan daha ucuzdur.

MDF ve Sunta Nerelerde Kullanılır?

MDF levhalar lake boya, doğal tabakalardan veya melaminlerden yapıştırılmış ve hatta desen baskısı gibi çeşitli türden cila ile uyumlu oldukları için marangozluk alanında en çok kullanılan malzemedir. Ancak duvar ve kapı kaplamaları gibi farklı alanlarda da kullanılabilirler.

MDF levhalar neme karşı direnci nedeniyle mutfak ve banyo mobilyalarının üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. MDF, buharın etkisi altında şişmez veya deforme olmaz.

MDF ve sunta arasındaki fark; sunta yapımıyla ortaya çıkan panellerin MDF’ye göre daha basit mobilya üretiminde yaygın olarak kullanılmasıdır. Ancak her ne kadar dayanıklılığı nedeniyle yatak odalarında MDF tercih edilse de çoğu mobilyanın modern teknikler ile üretilmesinden yola çıkıldığında, doğru sunta kalitesi kullanılması halinde sunta MDF’den daha iyi performans gösterecektir. Ancak su veya neme karşı dayanıklı olmadığından mutfak ve banyo mobilyalarının sunta malzemesi içermemesi önemlidir.

Daha kalın suntalar genellikle döşeme ve tezgahların yapımında kullanılır. Yüksek kaliteli sunta kullanılarak kitaplık ve masa gibi hafif mobilya ürünleri tasarlamak da mümkün. Ayrıca melamin kaplı suntadan yapılmış mutfak tezgahları da vardır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.