Yatak odasını tamamlayan mobilya parçalarından biri olan komodin, genellikle iki kişilik set olarak tasarlanır. Bir veya iki çekmeceye sahip küçük bir masa gibi düşünülebilir. Bu haliyle komodinin çekmeceleri bir depolama alanı işlevi görür. Komodinin üzerini dekoratif ürünlerle düzenlemek ise yatak odasına hoş bir görünüm kazandırmaya yardımcı olacaktır.
Kaç çekmeceli olduğu fark etmeksizin komodin yatak odasında pek çok farklı türden eşyayı depolamada kullanılabilir. Birden fazla çekmecesi varsa en üstten en alta yerleşim yaparken en çok kullanılan eşyalardan en az kullanılanlara şeklinde düzenleme yapılabilir.
Komodin içine yatağa geçtikten sonra kullanabileceğiniz veya yatağa geçme sürecinde ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar koyabilirsiniz. Doğal olarak bu eşyaların ne olacağı kişiye özel olacaktır. Örnek vermek gerekirse losyon, tarak, saat, şarj aleti veya gözlük gibi özel eşyalar olabilir. Bunların yanı sıra komodinin içine çorap, iç kıyafet veya aksesuar ürünleri de konulabilir.
Komodinin üzerindeki ürünler hem işlevsel hem de dekoratif olmalıdır. Bu sayede hem hoş bir görünüm sunarlar hem de yatak odasında ihtiyaç duyulabilecek eşyaları depolayarak fonksiyonellik sağlarlar.
Yatak odasında kullanılacak bir komodin üstünde ilk olarak bir ışık kaynağına yer verebilirsiniz. Bu gece lambası görevi görecek abajur veya masa lambası olabilir. Hoş görünüm kazandırmak için kullanacağınız aksesuarın ise dikey şekilde olması daha ferah bir ortam hazırlamanıza yardımcı olur.
Komodin üzerinde vazo, fotoğraf çerçevesi, takılık veya çalar saat gibi aksesuarlara yer verecekseniz bunların uzunlu kısalı olacak şekilde farklı boyutlarda seçilmesine dikkat edebilirsiniz. Böylece odaya alan derinliği ve perspektif kazandırabilirsiniz.
Odada ferahlatıcı bir hava olmasını isterseniz komodinin üzerine sizi rahatlatacak kokularda çiçeklere yer verebilirsiniz. Ancak dikey bir vazo tercih etmeyi unutmayın.
Yatak odası mobilyalarından komodinler genellikle ahşaptan yapılırlar. Görünüm ve kullanım bakımından çeşitli türleri vardır. Baza, şifonyer ve gardırop ile uyumlu olacak şekilde tasarımcılar tarafından hazırlanan pek çok komodin modeline rastlamak mümkündür.
Ayaklı komodin modellerinde daha çok tek çekmeceli modellere rastlanılır. Depolama alanı olarak birden fazla çekmeceli komodinlere göre dezavantajlı görünebilir. Ancak daha az yer kaplayacağından küçük yatak odaları için oldukça uygun seçeneklerdir.
Aslında tüm komodin modelleri çekmecelidir. Ancak her birinin tasarımındaki dokunuşa bağlı olarak birden fazla çekmecesi olabilir veya raflarla tamamlanmış bir komodin şeklinde hazırlanabilir. Çok çekmeceli komodinlerin çekmeceleri tek çekmeceli komodinlere göre daha dar olabilir. Bunun nedeni ise komodinin yatak ile uygun ölçüde olması gerektiğidir.
Ahşap bulunduğu her ortama doğal bir görünüm katıyor. Yatak odanızda ahşap bir komodin tercih ederek daha sıcak bir alan oluşturabilirsiniz. Ahşap modeller sağlamlık konusunda da oldukça avantajlıdır.
Metal komodinler çekmeceli veya sehpa görünümlü şekillerde tasarlanabiliyor. Çekmeceli modellerde çekmece sayısı genellikle tek olurken cam gibi özel detaylarla süslenerek bir tasarım harikasına dönüşebiliyor. Sehpa görünümlü metal komodinler ise modern tarzda görünümüyle farklılıktan hoşlananların tercihi oluyor.
Komodinler evdeki kullanım yerine göre farklı ölçülerde tasarlanabiliyor. Daha sık yatak odalarında görmeye alışkın olduğumuz komodinler salon veya koridorlarda ortama dekoratiflik katmak için tercih edilebiliyor.
Yatak odalarında eşyalar muhafaza edilsin düşüncesiyle kullanılan komodinlerin iç hacimleri önemli yere sahiptir. Komodin ölçülerinde iç hacminin en az 40 cm x 40 cm olmasına dikkat edebilirsiniz. Yüksekliği 10-12 cm altında bir komodinin rahat kullanılamayacağını bilmelisiniz.
Komodin satın alırken komodin fiyatları kadar hoş bir dekor için yatak boyutu ve diğer mobilyalarla uyumlu olmasına dikkat etmekte fayda var. Komodin genellikle yatağın kenarlarına yani başucuna koyulduğundan boyutu yataktan geriye kalan alanın boşluğuna bağlı olarak değişir. Komodinin yüksekliği en fazla yatağın şiltesi kadar olacak şekilde tasarlanır.
Yatak odası dekoruna uygun tasarıma sahip komodinler arasında cam kaplamalı ve mermer tablalı gibi çeşitlere rastlayabilirsiniz. Şık görünen bu modeller arasında uzun ömürlü olanlar ahşap komodinlerdir. Geleneksel tarzdan hoşlanıyorsanız ahşap komodinler tam size göre.
Her ne kadar ahşap komodinler sağlam ve sağlıklı olsalar da yüksek fiyatlı olmalarıyla bilinir. Ahşap komodinlere alternatif olarak sunta lam veya MDF kaplamalı komodinlere de rastlamak mümkün. Bunlar arasında sunta lam malzemeden üretilen komodinlerde suntanın kalınlığına dikkat edilebilir. İnce suntadan yapılan komodinlerde fiyatlar biraz daha düşük olacaktır.
Komodinler çok sık kullanılan bir mobilya olmaları nedeniyle çekmece raylarının veya kızaklarının kaliteli olması önemlidir. Aksi halde kısa sürede bozulacak ve kapatıp açma konusunda sorunlar yaşamanıza neden olacaktır.
Komodin ve şifonyer, her ikisi de yatak odasının tamamlayıcı mobilyaları olsalar da aslında aralarında temel farklar bulunmaktadır. Komodin şifonyere göre daha yere yakın ve genellikle bir veya iki çekmeceli mobilyalardır. Şifonyerler ise 4 veya 5 çekmeceli ve komodinin aksine dikey olarak tasarlanırlar.
Komodin ve şifonyer kullanım bakımından da bazı farklılıklar gösterebilir. Örneğin şifonyer daha çok günlük ve katlanabilir kıyafetlerin depolandığı yerdir. Komodinler ise daha çok iç giyim çamaşırları veya özel eşyaların konulduğu mobilyalar olarak bilinir.