Koltuğa ya da halıya oje dökülmesi, en istenmeyen durumlardan biridir. Aynı zamanda strese ve paniğe de neden olur çünkü genellikle oje lekesinin asla çıkarılamayan lekelerden biri olduğu düşünülür. Oysa doğru yöntemler tercih edilir ve titizlikle uygulanırsa oje lekesinin de çıkarılması mümkün olacaktır. Bunun için uygulanabilecek yöntemleri sizlere aktaracağız ve aynı zamanda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgi vereceğiz. Ancak öncesinde hızlı müdahalenin neden önemli olduğunu bilmek isteyebilirsiniz.
Oje lekesinin halıdan ve koltuktan en kolay şekilde çıkarılabilmesi için hızlı müdahale etmeniz gerekir. Oje döküldüğünde henüz kurumadan yani oje sertleşmeden müdahale edilirse leke kalma olasılığı çok daha düşük olur. Bunun için de kağıt havlu ya da pamuklu bir bez kullanarak ojeyi sıvı haldeyken almalısınız. Bu aşamada asla ovalama yöntemini uygulamayın aksi halde ojenin daha geniş bir alana yayılmasına neden olabilirsiniz. Temiz bir bez ya da kağıt havlu ojeyi emecektir ve fazla olan kısmı kolayca almanızı sağlayacaktır. Eğer yüksek oranda oje döküldüyse tampon hareketleri birkaç defa tekrarlayın ve ojeyi alabildiğiniz kadar alın. Ancak tampon hareketler yaparken fazla bastırırsanız ojenin daha derinlere ulaşmasına neden olabilirsiniz ve bu nedenle çok bastırmamanızı öneririz. Sonrasında leke temizleme yöntemlerini uygulamaya başlayabilirsiniz.
En büyük korku, ojenin koltukta ya da halıda leke bırakmasıdır. Leke kalmaması için doğru malzemeleri seçmeniz ise büyük bir önem taşır. Koltuklarda kullanılan döşemelik kumaşlar genellikle halılardan daha hassas bir yapıda olur ve bu nedenle lekelenmeye daha müsaittirler. Aynı zamanda halı çeşitlerine nazaran yıpranmaya karşı da daya dayanıksız olduklarından oje lekesi temizleme yöntemlerini uygularken nazik hareketlerle işlemi yapmanız büyük bir önem taşır. Koltuktan oje lekesi nasıl çıkar ya da halıdan oje lekesi nasıl çıkar sorularının yanıtları olabilecek en pratik yöntemleri hemen sizlere aktarıyoruz.
Oje lekesini gidermede en etkili malzemenin aseton ya da oje çıkarıcı olduğunu belirtmeliyiz. Ancak aseton güçlü bir formüle sahiptir ve bu nedenle kumaş yüzeylerde ya da halı yüzeylerinde dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Her kumaş yüzeyde kullanımının doğru olmadığını da belirtmeliyiz. Sadece bazı döşemelik kumaşlarda kullanılması durumunda kumaşa zarar vermeden oje lekesini çıkarır. Bu nedenle oje lekesi çıkarma işlemine başlamadan koltuğun görünmeyen bir yerinde küçük bir deneme yapmanızı öneririz. Eğer döşemelik kumaşa zarar verirse bu yöntemi tercih etmeyin.
Bu yöntemde şeffaf bir aseton çeşidini tercih etmenizi tavsiye ederiz. Renklendirici içeren asetonlar halı ya da koltukta da renklenmeye neden olabilir. Temiz bir bezi asetona batırın ve sonrasında nazik bir şekilde, çok bastırmadan lekeli yere tampon yapın. Sonrasında bezin temiz tarafını yeniden asetona batırarak bu işlemi leke tamamen çıkana kadar tekrarlayın. Oje çözülmeye başladığında sıvı olan kısmı da kağıt havlu ile alabilirsiniz. Oje lekesi tamamen çıktığında duru ve nemli bezle silebilirsiniz. Aseton uçucu bir madde olduğundan temizlediğiniz alan da hızla kuruyacaktır. Aseton ile oje lekesi çıkarma yöntemi diğer yöntemlere göre en etkili olanıdır.
Bir diğer yöntemde de temizlikte sıklıkla kullanılan beyaz sirke ve kabartma tozunu tercih edebilirsiniz. Genellikle asetonun zarar verdiği halı ve koltuklarda bu malzemeler ile oje lekesi çıkarma işlemi yapılır. Bu arada şimdi aktaracağımız yöntemi halı ve koltuklardaki inatçı lekeleri gidermek için de kullanabileceğinizi belirtelim.
Bir yemek kaşığı kabartma tozuna iki yemek kaşığı kadar beyaz sirke ekleyin. İyice karıştırın ve macun kıvamını almasını sağlayın. Sonrasında bu karışımı ojenin döküldüğü alana sürün ve 20 dakika kadar bekleyin. Bu karışım ojenin yüzeyden emilmesini sağlayacaktır. Ardından sürdüğünüz bu karışımı alın ve lekeli bölgeyi nemli bir bezle silin. Eğer hala leke varsa aynı yöntemi bir kez daha uygulayın. Bu defa nemli bezle değil bulaşık deterjanı ile köpürttüğünüz bez ile silin ve son aşamada iyice durulayın.
Eğer halınız ya da koltuklarınız hassas bir yapıya sahipse bulaşık deterjanı ile uygulanan bu yöntemi deneyebilirsiniz. Diğer yöntemlere nazaran biraz daha uğraştırıyor olsa da pek çok lekenin giderilmesinde ılık su ve bulaşık deterjanının harikalar yarattığını söyleyebiliriz. Özellikle hassas kumaşlara zarar vermeden uygulanabiliyor olması önemlidir. Bunun için bir kaba sıcağa yakın ılık su koyun ve içerisine de biraz bulaşık deterjanı ekleyin. Sonrasında temiz bir bezi bu suya batırın ve oje lekesi olan yere tampon hareketler ile uygulayın. Her defasında bezin temiz tarafını kullanarak bu tampon hareketleri tekrarlayın. Leke tamamen çıktığında ise fazla suyu alın ve durulama işlemi yapın.
Öncelikle bir uyarıda bulunmalıyız, bu yöntem sadece çok açık renkli kumaşlarda ya da halılarda uygulanabilir. Eğer koyu renkli kumaş ve halılara uygularsanız renk açılmaları, solmalar meydana gelir. Bu yöntemde kullanılan malzemelerin çok etkili ve güçlü olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca açık renkli bir alanda uygulayacak olsanız bile mutlaka öncesinde küçük bir deneme yapın ve eğer yüzeye zarar verirse asla bu yöntemi tercih etmeyin.
Karbonat ile hidrojen peroksiti eşit miktarda karıştırın ve macun kıvamını almasını sağlayın. Sonrasında leke üzerine koyun ve 10 - 15 dakika kadar bekletin. Nemli bir bez yardımı ile yüzeyi temizleyin. Bu yöntemi çok fazla tekrarlamanızı önermeyiz, eğer ilk uygulamada leke çıkmadıysa yeniden uygulamanızın bir faydası olmayacaktır.
Bazı unsurlara dikkat etmeniz durumunda oje lekesi çıkarma işleminin daha kolay olmasını sağlayabilir ve aynı zamanda uygulama yaptığınız bölgenin hasar görmesini olabildiğince önleyebilirsiniz. İşte bazı ipuçları…
Küçük Bir Alanı Test Edin
İşleme başlamadan önce küçük ve görünmeyen bir alanda test yapmanızı kesinlikle öneririz. Çünkü kullanılan malzeme halıya ya da koltuk kumaşına zarar verebilir. Bunu öğrenmenin en pratik yolu da test etmektir. Test yaptıktan sonra alanın kurumasını mutlaka bekleyin. Bazı hasarlar ya da renk solmaları kumaş kuruduktan sonra görünür. Bu nedenle kumaş kurumadan test sonucuna güvenmeyin.
Lekenin Dışından İçine Doğru Temizleyin
Tercih ettiğiniz yöntem hangisi olursa olsun oje lekesini mutlaka dış kısımdan iç kısma doğru temizleyin. İçe doğru itme hareketleri ile temizlemeniz durumunda oje lekesinin temizlenmesi sırasında daha da yayılmasını önlemiş olursunuz. Dairesel hareket ile silmeniz ise asla önerilmez çünkü kullandığınız malzemeler ojeyi emdiğinden dairesel ovma hareketleri bu malzemenin ve dolayısıyla lekenin daha da yayılmasına yol açacaktır.
Fazla Sıvıyı Hemen Alın
Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de lekeyi temizlerken her aşamada fazla sıvıyı hemen almanızdır. Bu yöntem de lekenin yayılmasına, dağılmasına karşı alacağınız bir tedbirdir. Fazla suyu kağıt havlu ile almanız çok daha kolay olur çünkü kağıt havlu sıvıyı bezden daha hızlı emer.
Kurutma İşlemi
Yüzeyi güneşte kurutmayın, renk solmaları meydana gelebilir. Bunun yerine yüksek ısı kullanmamak kaydıyla saç kurutma makinesi ile kurutma sağlayabilirsiniz.