Onlarla birlikte büyüyen bir bebek odasını nasıl tasarlayacağınız konusunda tavsiye mi arıyorsunuz? Yatak odası tasarlamaya aşina olsanız da, yakında bebek odası tasarlamanın tamamen farklı bir konu olduğunu anlayacaksınız.
Uzun vadeli düşünmek ve cinsiyeti ne olursa olsun bebeğinizin gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız. Yazımızın devamında kızlar için bebek odası modelleri ve bu modeller incelenirken nelerin dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
Bebek odası mobilyası almadan önce bu seçimin hem sizi hem de bebeğinizi en az 5 yıl belki de daha fazla ilgilendireceğini bilmek gerekir. Bu süreç sonunda belki yeni bir oda satın almayı ya da odada değişiklikler yapmayı deneyebilirsiniz.
Mobilya sektöründe birçok marka bebek odası takımı ürünlerinde kompakt tasarımları, uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilen modelleri kullanıcılarıyla buluşturuyor. Hem bugününüzü hem de ileriki yılları düşünerek satın alacağınız bu modeller, bebeğiniz için yararlı bir ilk adım olabilir.
Bebekler büyüdükçe ihtiyaçları ve zevkleri değişecek. Bu süreçte aranıza yeni aile üyeleri katılabilir ve çocuklarınızın farklı talepleri olabilir. Fakat bebek odasındaki bileşenlerinin her birisini sırayla ele alırsanız; birçoğunun geleceğe yönelik olabileceğini keşfedebilirsiniz.
Renkler, kişilik ve karakterin oturmasında önemli detaylardır. Bebek odalarında renk seçimi, ebeveynler tarafından uzun süredir tartışılmakta fakat kesin bir nokta konamamaktadır. Özellikle cinsiyetçi yaklaşımla renk seçilip seçilmemesinin gerektiği konusunda ebeveynler farklı fikirlere sahip olabiliyor.
Renk seçiminde kızlar için pembe, mor, kırmızı gibi renkler ön planda olurken; erkekler için mavi, yeşil, kahverengi gibi renkler düşünülebiliyor. Fakat yeni bebek odası modellerinde bu anlayışın dışında beyaz, gri, sarı gibi arada kalan renkler tercih ediliyor. Bebek odasından genç odasına kadar cinsiyetçi yaklaşım; yerini ortak renklere ve ortak ürünlere bırakıyor.
Kız bebek odası satın almanın en güzel yanlarından birisi iyi bir tema seçimidir. Öyle ki modaya uygun olmalı, modern olmalı, keyifli olmalı ve aşırıya kaçmamalı. Uygun bebek odası için kaprisli, eğlenceli, muhafazakar veya hareketli temalar üzerinde durabilirsiniz. Seçeneklerin sizin hayal gücünüze bağlı olduğunu unutmayın.
İyi bir temaya sahip bebek mobilyaları, genel olarak odadaki renklerin uyumu, mobilyaların birbirini tamamlaması anlamına da gelir. Artık kızlar için pembe ve erkekler için mavi ile sınırlı değilsiniz, ancak genel olarak en iyi renkler bebeğinizi yatıştırmak ve rahatlatmak için daha yumuşak tonlarda olmalıdır.
Mobilya seçimine ek olarak, bebek odası dekorasyonunda başarılı bir sonuç yakalamak için duvarları boyayabilir, şablonlar kullanabilir, duvar kağıdı kaplamaları satın alabilir ve büyüleyici çocuk odası baskıları ve duvar resimleri ile ortamı zenginleştirebilirsiniz.
Söz konusu bebeğinizin odası olduğunda, işlevsellik ön planda olmalı. İlk olarak mobilya gibi büyük eşyalara odaklanmak akıllıca olacaktır. Komple bebek odası mobilya takımları seçmek, eşyaları tek tek almaktan daha az maliyetlidir. Yeni doğmuş bebekler için oda takımları genellikle şunları içerir:
Beşik ve ayarlanabilir bebek beşik modelleri,
Emzirme ve sallanan sandalye,
Alt değiştirme masası,
Şifonyer,
Masa sandalyesi
Alt değiştirme masası olarak ikiye katlanabilen bir şifonyer gibi çifte görev yapabilen mobilyaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, oyuncaklar ve kitaplar için çok sayıda depolama alanına sahip, yerden tasarruf sağlayan bir çocuk odası duvar rafını da değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda, bebeğinizin yaşını düşünün. Bebek karyolasına dönüşen beşikler ve gelecekte bir masa olarak ikiye katlanabilecek alt değiştirme masaları ile bebeğinizin odasını en verimli şekilde kullanabilirsiniz.
Bebek odası modelini ideal olan tema ve mobilyalarla seçmeniz yeterli olmaz, bu mobilyalarda kullanılan malzemelere de dikkat etmelisiniz. Mümkünse, doğal kumaşlardan ve toksik olmayan malzemelerden yapılmış çevre dostu mobilyalar seçin.
Hem bebeklerin hem de çocukların benzersiz ihtiyaçlarını düşünerek bir seçim yapmak önemlidir. Bebeğiniz emeklemeye başlamadan öncesini ve sonrasını hayal ederek güvenli mobilyalara yönelmeniz gerekir. Aşağıda belirttiğimiz uygulamalar, güvenlik için önerilen maddelerdir:
Uyuyan veya dinlenen bir bebeğin yatağında yastık, yorgan veya koyun postu gibi yumuşak ve kabarık yatak takımları kullanmaktan kaçının.
Bebek yataklarında ve diğer bebek odası mobilyalarında sert ve keskin yüzeylerin bulunmadığından emin olun. Bu sayede bebeğinizin karşılaşabileceği kazaların önüne geçmiş olursunuz.
Bebek odası mobilyalarında genellikle elektrik bağlantıları bulunmaz. Fakat nadiren de olsa; elektrikle çalışan beşikler, aydınlatma üniteleri, vb. eşyalara yer veriyor olabilirsiniz. Bu durumda elektrik kablolarını mobilyaların arkasına saklayın.
Mobilya yapıştırıcısı, boya, vb. kimyasallar içeren ürünlerden uzak durun. Mümkünse tamamen doğal ürünlere yönelin.
Bebeğinizin yeni yaşam alanı olacak odanızın büyüklüğüne göre mobilya seçimi yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Fakat daha pratik ve fonksiyonel depolama üniteleri, odanın ve mobilyaların büyüklüğüyle ilgili değildir. Özellikle küçük olan bebek odaları için daha ufak boyutlu modeller arasından bir seçim yapmanız gerekir ve bu mobilyaların depolama birimlerinin fonksiyonel özelliklere sahip olması gerekir.
Bebek odalarında bebeğinizin giysilerini, oyuncaklarını, bakım ürünlerini, vb. tüm eşyalarını gizleyebilmeniz için tasarlanan çok sayıda çekmece, göz, raf, dolap içi askılık, vb. özellikler bulunur. İhtiyaçlarınıza çözüm sunabilecek özellikte olan mobilyalara yönelmek, işinizi kolaylaştıracaktır.
Bazı bebek odası modellerinde, beşik ve yatak bazalarını depolama ürünü olarak da kullanabilirsiniz. Bu konuda size daha fazla yer sağlayan ürünleri satın almanız, özellikle ufak alanlı odalar için en önemli kriterlerdendir.