Evcil hayvan sahipleri koltuk seçimi yaparken sadece kaliteye ve şıklığa önem vermez. Aynı zamanda koltuk modelinde kullanılan döşemelik kumaşın da evcil hayvan sahipleri için önemi büyüktür. Bunun nedeni evcil hayvan olan evlerde koltuklardan tüylerin kolayca temizlenebilir olması gerektiğidir. Aynı zamanda kumaşların olabildiğince kolay temizlenmesi ve leke tutmaması da istenir. Elbette kumaşların dayanıklı olması da dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında bulunur.
Bu noktada merak edilen konu ise hangi döşemelik kumaşların evcil dostlarla yaşayanlar için uygun olduğudur? Bu konuyu sizler için mercek altına aldık ve bilmeniz gerekenleri de hemen detaylı bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz.
Evinizde kedi, köpek, tavşan besliyorsanız koltuk kumaşı seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlar şöyledir:
Önceliğiniz kesinlikle tüy tutmayan kumaşlar olmalıdır. Burada "tüy tutmayan" kavramından kasıt tüylerin kolayca kumaştan ayrılıyor olmasıdır. Bu sayede kumaşı daha kolay temizleyebilirsiniz. Tüy tutmayan kumaşlar genellikle düz dokuma olan kumaş türleridir. Tüy tutmayan kumaş türlerinin başında mikrofiber kumaşlar, deri kumaşlar ve sık dokunmuş polyester kumaşlar gelir.
Özellikle kedi besleyenler kedilerin tırmalamak ve tırnaklarını rahatlatmak için koltukları kullanmasını istemezler. Bunu önlemek için evde mutlaka tırmalama tahtası bulundurulmalıdır. Aynı zamanda olası çizilmelere karşı doğru döşemelik kumaşı seçmek de büyük önem taşır. Çizilmelere karşı en dayanıklı kumaşlar sık dokunarak üretilen ve dayanıklı lif yapısına sahip olanlardır. Bu kumaşlara kanvas kumaşları, yoğun kadife kumaşları ve nubuk kumaş çeşitlerini örnek gösterebiliriz. Bu kumaş çeşitleri evcil hayvanların tırnak darbelerine karşı gayet dayanıklıdır.
Patili dostlar kazara yiyecek ve içeceklerin koltuklara dökülmesine yol açabilir. Bu nedenle leke tutmayan ve kolay temizlenen döşemelik kumaş çeşitlerinin tercih edilmesi önemlidir. Su ve kir itici özellik kazandırılmış kumaşlar en ideal tercih olacaktır. Bu kumaş çeşitlerinin tercih edilmesi durumunda koltuklar kolayca temizlenebilir ve leke kalması endişesi de yaşanmaz. Söz konusu özelliklere sahip olan kumaş çeşitleri arasında suni deri kumaşlar, nanoteknoloji ile üretilen kumaşlar ve su geçirmez özellikte olan akrilik kumaşlar bulunuyor.
Az önce evcil hayvanlar için uygun kumaş çeşitlerinden söz ettik ancak bu kumaş türlerinin tamamının koltuk takımlarının üretiminde yoğun şekilde kullanılmadığı da biliniyor. Şimdi ise koltuk üretiminde kullanılan türler hakkında sizlere bazı bilgiler aktaralım.
Evcil hayvan sahipleri için en ideal döşemelik kumaşların başında mikrofiber kumaşlar geliyor. Sıkı bir dokuya sahip olan bu kumaşlar tüyleri tutmaz ve son derece kolay bir şekilde temizlenebilir. Sağlam yapıları ise çizilmeye, yıpranmaya karşı dayanıklı olmalarını beraberinde getirir. Mikrofiber kumaşların avantajları arasında tüy tutmuyor olmasının yanı sıra leke tutmaması ve kolay temizlenmesi de bulunuyor. Aynı zamanda deformelere ve yırtılmalara karşı da yüksek mukavemet özelliği sergiler. Dezavantajları ise statik elektriklenme olursa tüyleri kendine çekebilmesidir. Aynı zamanda çok yoğun ve uzun süreli kullanımlarda dokusunda tırtıklanmalar olabilir.
Özellikle suni deri kumaşların evcil hayvan besleyenler için ideal bir döşemelik kumaş seçimi olacağını belirtelim. Tüyleri tutmaması ve sadece nemli bezle silinerek dahi tüylerden kolayca arındırılması en önemli özelliklerinin başında gelir. Kaliteli suni deri kumaşların uzun yıllar hiçbir sorun yaşanmadan kullanımı mümkündür. Gerçek deriye nazaran fiyatı daha uygun olan suni deri kumaşlar arasında lekeyi ve suyu alta geçirmeyenler de bulunuyor. Bu da kumaş türünün en önemli avantajlarından biridir. Avantajları arasında gayet şık bir görünüm sergilemesi de bulunuyor. Dezavantajı ise gerçek deri kumaşın maliyetinin yüksek olmasıdır. Çok uzun süreli ya da yoğun kullanımlarda ise soyulma meydana gelebilir ve bu da dezavantajlardan biridir.
Koltuklarda kadife kumaşlar uzun zamandır kullanılıyor ve bu kumaşlar tırmalamaya karşı son derece dayanıklı bir yapıya sahip oluyor. Leke tutmayan ve gayet kolay şekilde temizlenebilen kadife kumaşlar da var. Ancak bu kumaşın bazı dezavantajları da bulunuyor ve bunlardan biri de sık bakım gerektirmesidir. Bazı türleri ise tüyleri kendine çekebilen bir özelliğe sahip olabilir. Kadife döşemelik kumaşların lüks bir görünüm sergiliyor olmasına karşın diğer kumaşlara göre daha hassas bir yapıya sahip olduğu da unutulmamalıdır.
Modern ve şık bir görünüme sahip olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen nubuk kumaşlar evcil hayvan sahipleri için ideal bir seçim olur. Yumuşak bir dokuya sahiptir ve bu da konforlu şekilde kullanılmasını sağlar. Şıklığı ve estetik görünümünün yanı sıra dayanıklı olması, kolay temizlenmesi de avantajları arasındadır. Ancak nemden uzak tutulması gerekir ve tırmalanması durumunda delinmesi riski de vardır.
Koltuk kumaşlarını evcil dostlarınızdan korumak için yapmanız gerekenleri hemen özetleyelim.
Koltukların mutlaka düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Elektrikli süpürgenin uygun başlığı ile koltuk yüzeylerinin tüylerden arındırılması gerekir. Aynı zamanda nemli bir bezle silmeniz de kirlenme sürelerini uzatır.
Koltukların üzerine koruyucu örtüler örtebilirsiniz. Bu sayede kumaşları koruyabilir ve yıpranmalarının da önüne geçebilirsiniz. Örtü kullanmak çoğu zaman evcil hayvanların koltuklara tırnak geçirme davranışından vazgeçmelerini de sağlayabiliyor.