Günümüzde yaşam alanlarının gittikçe küçülmesine bağlı olarak ihtiyaçlarda da değişiklik olması kaçınılmazdır. Kullanılan mobilya stillerinin yanı sıra biçim ve boyutlarında da belirgin farklılıklar ortaya çıktığından ev dekorasyonu sırasında farklı tarzlardan yararlanılabilir.
Buna ilaveten genellikle fonksiyonel mobilyaların daha fazla tercih edilir olduğu görülürken 1+1 evlerde ortamın verimli kullanılması rahat bir hareket alanı elde edilmesi için gerekir. Ayrıca işlevsel mobilyalar tercih etmek yaşam alanında konforun sağlanabilmesi için de önemlidir.
1+1 ev dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken çok sayıda ayrıntı vardır. Öncelikle alanın sınırlı olmasından kaynaklanan problemlerin çözümlenmesi gerekir. Bu amaçla birden fazla ihtiyacı karşılayabilecek özelliklere sahip mobilya tercihleri daha isabetli olur.
Katlanabilir masaların yanı sıra açıldığında yatak olabilen koltuklar da işlevsel çözümler sunar. Sandıklı puflar kullanmak hem oturum alanı kazanmaya hem de depolama alanı olarak bunların içinden yararlanmaya olanak yaratır.
Bu tür evlerde öncelikle eşya seçimi sırasında küçük ve modüler tipte mobilyalara yönelmek uygun olur. Ayrıca seçilen eşyalarda depolama alanlarının olması da iyi bir alternatiftir. Bir yerleşim planına sahip olmak ve önceden planlama yapmak da mobilya alırken işleri kolaylaştırabilecek bir yaklaşımdır.
Yerden kazanmaya olanak yaratan duvara monte edilebilir dolaplar, çekmeceli mobilyalar sayesinde ortada dağınık bir görüntü oluşması engellenebilir. Küçük bir ev kolay dağılabileceği için her şeyin yerli yerinde olması yaşam alanının daha düzenli kullanılmasına yardım eder.
Ayrıca küçük mekanlarda eşyaların dağılması kolay ve beklenenden hızlı olur. Bu sebeple de pratik çözümlerden yararlanmak gerekebilir. Her şeyin bir yeri olduğunda kolay toplanabilen küçük bir yaşam alanının olabildiğince keyifli hale getirilmesi kişinin zevkine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir.
1+1 evler dekore edilirken banyo ve mutfak gibi en sık kullanılan alanların da ihtiyaçları karşılaşabilecek nitelikte olması gerekir. Mutfaklarda çekmece ve dolap sayısının fazla olması kullanıcı için pratiklik yaratabilme açısından önemlidir.
Bu tarz evlerde genellikle açık mutfak yapılmaktadır. Açık mutfağın oturum alanından ayrılabilmesi içinse araya bölücü etkiye sahip çeşitli eşyalar, masa, canlı bitki gibi unsurlar konabilir.
Banyo dolaplarının duvara monte edilmesi zeminin daha verimli kullanılmasını sağlar. Buna ilaveten çekmece ve dolap sayısının yeterli olması da alanın derli toplu tutulabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Küçük bir alan olduğundan daha ferah gösterilmek istendiğinde açık renklere yönelmek her zaman isabetli bir karardır. Açık renklerin en önemli özelliklerinden biri de bulundukları mekanda daha geniş bir görsel etki yaratmasıdır.
Evin olduğundan geniş gösterilmesi için bej, beyaz gibi açık tonların kullanılması, kitaplık veya duvar rafı gibi ünitelerin dikey olarak ve yerden yüksek bir biçimde duvara monte edilmesi de gözün dikeye hareketi sebebi ile alanın görsel açıdan genişlemesine imkan tanır.
Ayrıca ayna gibi yansıma özelliğine sahip aksesuarlarla da mekan olduğundan daha geniş gösterilebilir. Aynaların yansıtıcı özelliği sayesinde içeriye giren ışık yansıtılır ve mekanda ferahlık algısı oluşur.
Kullanılacak aynaların geniş olması ve küçük parçalardan oluşan türde seçilmemesi daha uygundur. Küçük parçalardan oluşacak bir ayna seti yeterli genişlik algısı yaratmaz. Oysa bütünlük arz eden büyük parçaların mekanı genişletebilme özelliği bulunur.
1+1 evlerde aydınlatma araçları kullanılacağı zaman kişisel beğenilerin yanı sıra evde var olan doğal ışığın da dikkate alınması gerekir. Aydınlatma lambalarının yerden olmamasına dikkat edilmesi yine alandan kazanmaya yarayacak bir yoldur. Duvara monte edilen aplikler ortama hoş bir etki katabilir.
Küçük mekanlarda perde seçimi yapılırken geniş ve yüksek perde tercihi yapılmalıdır. Perdeleri pencereye yakın asmak da mekanı daha boğuk ve dar göstereceğinden bu konuya da dikkat edilmelidir. Açık renk perde seçimi de dar alanlar için isabetli bir karardır.
Genellikle bu tarz evlerde açık mutfak yapılmaktadır. Oturma alanı ile çalışma alanı ve mutfağın bir arada kullanılması nedeni ile bazen eşyalar aracılığı ile bu alanlar arasında bölümleme yapılabilir. Mutfak ve oturma alanı arasına yerleştirilecek bir yemek masası modülü sayesinde iki alan birbirinden ayrılabilir.
1+1 evlerde minimalist tarzda mobilya tercihi yapmak en akıllıca seçimler arasında yer alır. Ayrıca açık renklerin kullanılması, yansıtıcı ayna gibi aksesuarlardan yararlanılması da önemlidir. Perde seçimi yapılırken de mekanda bölme yapmayacak, duvarlarda devamlılığı sağlayacak özellikte tül ve perde seçilmelidir.
Bu sayede mekanda bir devamlılık algısı oluşturulabilir. Koyu renkler bulundukları her ortamda daha dikkat çekici olduklarından mekanda daralma hissi yaratır. Bu sebeple küçük bir ev dekorasyonu söz konusu ise koyu renklerden uzak durulmalıdır. Açık renk duvar boyalarının ışığı yansıtma özelliği nedeni ile küçük evlerde kullanılması genişlik hissi yaratır.
1+1 evlerde eşyalar için düzenleyici çözümlerden yararlanılması yaşam alanında belirli bir düzen yaratabilmeyi kolaylaştırır. Saklama kutularının yanı sıra düzenleyici sepetler de bu noktada işe yarar çözümler sunar. Duvara monte edilmiş bir rafta saklama kutularına yer vermek ortada yer alan eşyaların toplanabilmesi için gerekli olur.
Alanlar birbirinden ayrılacağı zaman da kitaplıklar ya da büyük bitkiler de işe yarar sonuçlar verebilir. Koltuk takımı ya da diğer bazı eşyalar yerleştirilirken duvarlara yaslanması alanda darlık hissi yaratabileceğinden bu konuya da dikkat edilmesi gerekir.
Televizyon ünitesinin kablolarının da açıkta bırakılmaması için düzenleyici nitelikte aparatların, kablo saklama kutularının kullanılması ortamda düzenin sağlanabilmesi açısından dikkate alınması gerekenler arasında yer alır.